Skip to content Skip to footer

Punerea corectă în operă a zidăriei din BCA

Alegerea corectă a materialului de zidărie este primul pas important spre obținerea unei construcții durabile și eficiente energetic. Calitatea dovedită a blocurilor de BCA Elpreco te ajută să îți atingi obiectivele constructive.

Specialiștii noștri îți recomandă ca, pentru plus de avantaje în șantier, ai nevoie să urmezi câteva principii de bază.
1. În primul rând, este necesar să ai în vedere porozitatea blocurilor de BCA. Structura acestora face ca apa să fie absorbită rapid, astfel încat un mortar obișnuit sau nerecomandat pentru acest tip de zidărie se va usca rapid, făcând imposibilă lipirea blocurilor. Această situație poate fi foarte ușor evitată dacă utilizezi adezivii speciali oferiți de Elpreco, pe care îi vei aplica mereu în strat subțire (3 mm).
2. Premergător amplasării primului rând de blocuri de BCA este indicat să verifici ca materialul de zidărie să fie uscat și fără praf. Se impune o atenție deosebită la poziționarea primului rând de blocuri BCA, întrucât orice abatere a acestuia poate duce la devieri ale întregului zid. Așadar, acest aspect trebuie urmărit încă de la început pentru rezultate optime.
3. Pentru ghidaj facil și o cât mai mare precizie în montaj, o metodă de lucru indică amplasarea blocurilor la fiecare capăt de jos al peretelui de construit.
4. Etapa următoare este aplicarea mortarului în strat subțire cu ajutorul mistriei zimțate din oferta de unelete a Elpreco, amplasarea blocurilor și, cu ajutorul unei nivele, se verifică planeitatea elmentelor montate. O atenție deosebită necesită aplicarea mortarului în plan vertical. Blocurile de BCA se așează prin presare, iar surplusul de mortar se înlatură cu ajutorul mistriei.
5. O simplă sfoară de zidărie montată între stâlpi se poate dovedi un real ajutor în realizarea zidurilor drepte. Dacă în decurs de câteva minute (maxim 5) constați neregularități, poți reveni și poziționa corect blocurile, având timp suficient până la uscarea adezivului special de BCA.
6. Specialiștii noștri îți recomandă să nu întrerupi executarea zidăriei după amplasarea stratului de mortar orizontal, deoarece după întărire acesta nu va mai asigura aderența blocurilor de BCA.
7. De asemenea, un alt sfat este acela de a umple rosturile lăsând o distanță de 1-1,5 cm până la margine pentru a oferi o mai bună aderență a tencuielii pe suprafața zidăriei.

VIDEO – BCA Elpreco Test ușurință și rapiditate zidire