Skip to content Skip to footer

Fenomenul de eflorescenţă

Ce este eflorescenţa?
Eflorescenţa este un fenomen natural de care nu trebuie sa te ingrijorezi. Aceasta apare la orice produs din beton şi se vede mai pronunţat în cazul produselor colorate.

Eflorescenţa reprezintă eliminări de carbonat de calciu în urma evaporării apei din beton, rezultat al reacţiei chimice dintre calcarul din ciment, umiditatea naturală şi dioxidul de carbon din aer.

De ce apare?
Pe măsură ce betonul se întărește, o parte din apa amestecului reacționează cu cimentul pentru a produce hidroxid de calciu, care, fiind solubil în apă, poate fi transportat la suprafaţa pavajului în timpul procesului de întărire, în urma evaporării apei, acesta rămânând vizibil.

Deoarece întărirea betonului este un proces îndelungat, care se poate întinde pe parcursul mai multor săptămâni, apariţia eflorescenţei poate persista.

Cum dispare?
Sub acţiunea fenomenelor naturale, cum ar fi apa de ploaie şi zăpada şi prin utilizarea obişnuită a suprafeţei pavate, în timp relativ scurt eflorescenţa se reduce până la dispariţia sa în mod natural.

Cum afecteaza pavajul?
Performanţele pavajului nu sunt influenţate de acest fenomen, aşadar te poti bucura de suprafaţa amenajată asa cum ti-ai dorit si in acord cu destinatia pe care ai ales-o.

Cu alte cuvinte, eflorescenţa poate apărea şi în cazul elementelor produse cu cea mai mare grijă şi atenţie şi nu este un motiv de îngrijorare asupra calităţii produsului ales.

Prezenţa acestui fenomen natural nu face obiectul unor eventuale nemulţumiri sau reclamatii în legătură cu pavajul.