Skip to content Skip to footer

Impactul în construcții

Locuințele active sunt locuințele viitorului. Ele produc mai multă energie decât consumă și reprezintă o viziune de ansamblu asupra echilibrului energetic, climatului interior și mediului înconjurător. Condițiilor sănătoase de viață și confort li se adaugă, în cazul locuințelor active, avantaje imediate la capitolul costuri de întreținere.

Locuințele active sunt, în primul rând, construite din materiale prietenoase cu mediul, a căror amprentă de CO2 este mică și la finalul ciclului de viață, dacă situația o cere, se pot reîntoarce în circuitul natural fără a avea un impact negativ asupra mediului.

Cea mai mare influență asupra confortului ocupanților, în linii mari, o au iluminatul natural, temperatura, umiditatea și mișcările aerului ambiental. Acești parametri fizici sunt luați în calcul ori de câte ori se are în vedere obținerea standardului de locuință activă.

Confortul sporit al ocupanților unei locuințe active este asigurat de spații ce oferă un iluminat natural optim, cu o vizibilitate crescută către exterior. Acest aspect este foarte benefic pentru sănătatea fizică și emoțională, privarea de lumina naturală având efecte negative asupra psihicului uman. De asemenea, un aspect foarte important, razele solare au acțiune bactericidă, simpla expunere la lumină asigurând decontaminarea spațiului și a obiectelor.

O altă perspectivă, cel puțin la fel de importantă, este aceea a confortul termic pe care o locuință activă îl oferă. Confortul termic este cu atât mai important cu cât pentru proiectarea clădirilor nZEB este importantă stabilirea parametrilor acestuia astfel încât să se obțină cu un consum minim de energie.

Menținerea unui nivel optim al umidității unei încăperi se înscrie, de asemenea, printre obiectivele locuințelor active, deoarece de acest parametru depinde într-o mare măsură sănătatea celor care utilizează spațiul respectiv. Echilibrul dintre temperatura și umiditatea aerului este esențial.

Viziunea locuințelor active are, de asemenea, ca obiectiv calitatea ridicată a mediului interior, având în vedere statisticile ce ne indică faptul că în zilele noastre ne petrecem la interior, în medie, aproximativ 90% din timpul nostru. Acesta este motivul pentru care se pune accent din ce în ce mai mare pe diminuarea către zero a “poluării” interioare. Un aer viciat la interior crește factorul de risc în apariția multor afecțiuni pulmonare și nu numai.

Altfel spus, importanța realizării unui climat interior confortabil, în condițiile în care parametrii climei exterioare variază în timp, simultan cu evitarea unui consum inutil de energie se numără printre obiectivele declarate ale Directivei Europene privind Performanța Energetică a Clădirilor.

Descoperă produsele Elpreco BCA aici.