Unele dintre cele mai durabile și estetice materiale pentru amenajări exterioare sunt pavelele din beton, disponibile într-o gamă variată de modele, texturi și culori. Însă, odată cu trecerea timpului, și cele mai rezistente dintre ele vor purta amprenta uzurii și vor acumula impurități care pot afecta într-o oarecare măsură aspectul lor estetic. Din fericire există variante de întreținere, astfel încât să preintampini cât mai mult timp degradarea pavajului tău.
De-a lungul timpului te poți confruntă cu mai multe tipuri de depuneri, unele obișnuite, altele ocazionale, unele mai ușor de înlăturat, altele mai rezistente, iar în cee ace urmează, specialiștii nostril îți vor oferi câteva variante de întreținere și curățire, astfel încât să te poți bucură cât maim ulț timp de frumusețea pavajului tău.
Murdăria obișnuită este constituită de praf, pământ, resturi vegetale, mușchi și în general poate fi îndepărtată foarte ușor cu ajutorul unei maturi sau a unei perii mai rigide. Acest gen de curățare nu necesită substanțe speciale, ci poți folosi cu încredere orice produse ai în gospodărie cu un Ph cât mai alcalin și diluate în apă. Dacă ai la îndemână un aparat de curățire cu apă sub presiune, îl poți folosi cu încredere, fiind, însă, foarte atent la rosturi pentru a nu elimina nisipul dintre pavele. În varianta în care murdăria rezistă, poți încerca substanțe speciale, mai acide, cu atenție deosebit pentru a va proteja mâinile și ochii.
Dacă te confrunți cu pete provenite de la plante, alimente sau băuturi, în special vin, e bine să știi că acestea nu rezistă la substanțe acide, speciale pentru curățarea pavajului. Pentru o eficientă mai bună, specialiștii recomandă înmuierea prealabilă a pavajului, pentru cel puțîn 30 de minute, prin pulverizarea substanței active pe suprafață de curățat, iar apoi utilizarea unei perii aspre și rigide pentru a freca murdăria de la suprafață. Este, de asemenea, recomandat să mai lași puțîn substanță să actionize înainte de a limpezi cu apă, eventual cu presiune.
Uleiurile și grăsimile animale sau vegetale sunt de preferat să fie curățate cât mai curând, deoarece au tendința de a creea o pelicula ce capătă rezistență pe măsură trecerii timpului. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, e util să știi că oțetul poate face minuni, cu atenție, totuși, la pavajul colorat care își poate pierde din intensitatea pigmentului.
Urmele de rugină provenite de la uneltele de grădina, obiecte de mobilier, jucării și altele îți pot da bătăi de cap. Pentru o curățire cât mai eficientă, recomandarea specialiștilor noștri este să folosești substanțe fără acizi pentru acest gen de murdărie.
Prevenție
Pentru a te bucrura timp cât mai lung de pavajul tău, specialiștii noștri îți recomandă să efectuezi anual activități de întreținere, de preferat înainte de începerea sezonului rece. Poți cere ajutor și recomadări despre produse de curățare, întreținere și păstrare a culorii cât mai mult timp.
Eflorescența
Te rugăm să ai în vedere și fenomenul de eflorescența, care este un fenomen ce apare în mod natural, chiar din primele luni, datorită utilizării materiilor prime naturale. Este un fenomen ce trece de la sine în timp sub acțiunea apei de ploaie și a dioxidului de carbon. Eflorescența nu face obiectul unor eventuale nemulţumiri sau reclamații în legătură cu pavajul. Mai multe despre eflorescența găsești aici.
Notă:
Elpreco nu comercializează produsele speciale pentru curățirea pavajului, însă îți recomandăm să consulți cu atenție recomandările de utilizare ale fiecărui produs și să discutați cu furnizorul pentru a avea metodă corectă și eficientă pentru că pavajul tău să te bucure cât mai mult timp.